Näringsämnen laboration:
Frågeställning:
Finns det protein, stärkelse och druvsocker i 4 olika livsmedel? Fiskpudding, Potatis, smör och gurka.
Hypotes:
Jag tror att i fiskpuddingen kommer man att se att det finns protein och möjligtvis druvsocker. Jag tror inte att det finns stärkelse i fiskpuddingen.
I Potatisen finns det både stärkelse och protein. Jag tror inte att det finns druvsocker.
I smöret finns det både protein och stärkelse, men inte druvsocker.
Gurkan innehåller nog druvsocker och stärkelse men inte protein.
Metod och material:
1 provrör, glasstav, bägare, potatis, fiskpudding, gurka, smör, CuSO4 = Kopparsulfat, NaOH = natriumhydroxid, vatten, skyddsglasögon, jod och Kokande vatten.
Biuretprovet: Proteinreagens
Potatis:
Börja med att ta fram ett par skyddsglasögon och använda dom.
Först börjar man med att mosa lite potatis med glasstaven i en bägare och sätta ner lite av det i provröret och hälla ner ca 2 cm max med vanligt vatten.
Ta sedan och häll i provröret några enstaka droppar av NaOH (natriumhydroxid) och sedan en droppe CuSO4.
Sätt tummen för öppningen och skaka blandningen. Viktigt att efter du skakat den måste du tvätta händerna noggrant eftersom att i natriumhydroxiden finns det ett frätande ämne. Om potatisen innehåller protein kommer blandningen att lila, annars skulle den bli ljusblå.
Fiskpudding:
Använd samma säkerhetsåtgärder när du ska kolla om fiskpuddingen innehåller protein som du gjorde med potatisen. Innan du gör biuretprovet med fiskpuddingen måste du vara noga med att rengöra provröret så att det inte finns kvar några ex. matrester. Sen gör du precis likadant som på förra. Blir färgen lila är det protein i, annars blir den ljusblå.
Gurka:
Gör precis som du gjorde med potatisen i biuretprovet.
Smör:
Gör precis som ovanför på potatis bara att du byter ut potatisen mot smör.
Trommers prov (reagens på glukos, druvsocker)
Potatis:
Mosa potatisen i en bägare med en glasstav och sätt lite av det i provröret.
Sätt några droppar CuSO4 och en droppe NaOH. Sätt det sedan i kokande vatten.
Innehåller det druvsocker kommer blandningen bli gulaktig, annars blir den brunaktig, möjligtvis lilagrå- aktig. Alltid skyddsglasögon och att tvätta händerna efteråt.
Fiskpudding:
Gör samma sak som du gjorde med potatisen.
Gurka:
Samma som potatisen bara att du mosar gurkan istället.
Smör:
Precis samma.
Var alltid noga med att diska det använda materialen.
Jod experiment (reagens på Jod):
Potatis:
Börja med att hälla i ungefär 3 droppar med vatten i bägaren eller provröret (valfritt) och ta en del av näringskällan (maten) och blanda det med provröret till en lösning.
Ta sedan en droppe jod i provröret och blanda om.
Blir lösningen mörkblått/blått så innehåller maten jod.
Fiskpudding:
Gör precis som på potatisen enbart att du mosar fiskpuddingen istället.
Gurka:
Gör som ovan.
Smör:
Gör som beskrivningen.
Jod är också bra för människor som har blivit utsatta för radioaktivitet och är också bakteriedödande.
Resultat:
Biuretprovet:
Potatis:
Det fanns inget protein i potatis eftersom att den fortsatte vara blåaktig istället för lila.
Fiskpudding:
Det fanns inte heller någon protein i fiskpuddingen heller.
Gurka:
I gurkan fanns det inget protein heller.
Smör:
Det fanns inte protein i nån av matprodukterna jag valde. Inkluderat smör.
Trommers prov:
Potatis:
Det fanns druvsocker i potatis.
Fiskpudding:
Det fanns druvsocker i fiskpuddingen också.
Gurka:
Det finns inget druvsocker i gurka.
Smör:
Det fanns inte heller druvsocker i smör.
Jod experiment:
Potatis:
Fiskpudding:
Gurka:
Smör:
Slutsats & diskussion:
Jämför din hypotes med ditt resultat!
Jag trodde att det skulle finnas druvsocker och protein i potatisen, men det fanns inget protein. Jag tänkte då att det i sådana fall skulle finnas en lite mängd, men jag hade fel. Däremot fanns det druvsocker som jag misstänkte.
I fiskgratängen trodde jag att det skulle finnas protein och kanske druvsocker, vilket det fanns.
Jag trodde att det skulle finnas protein och inget druvsocker i smöret.
Det fanns inget av det i smöret.
Gurkan trodde jag skulle ha stärkelse och druvsocker, druvsocker fanns det inget av och stärkelse vet jag inte. Den innehöll inte protein, vilket jag inte trodde heller.
I fiskgratängen trodde jag att det skulle finnas protein och kanske druvsocker, vilket det fanns.
Jag trodde att det skulle finnas protein och inget druvsocker i smöret.
Det fanns inget av det i smöret.
Gurkan trodde jag skulle ha stärkelse och druvsocker, druvsocker fanns det inget av och stärkelse vet jag inte. Den innehöll inte protein, vilket jag inte trodde heller.
Ändrade du något i din planering?
Under experimentens gång, nej jag ändrade inte i min planering då.
Jag skrev en planering ch höll mig till den hela tiden eftersom att den funkade enligt mig, jag kunde utföra experimenten på rätt sätt.
Under experimentens gång, nej jag ändrade inte i min planering då.
Jag skrev en planering ch höll mig till den hela tiden eftersom att den funkade enligt mig, jag kunde utföra experimenten på rätt sätt.
Hur skulle du kunna förbättra undersökningen om du gjorde om den? (för att göra resultaten säkrare)
Jag hade kunnat vara snabbare eftersom att jag inte hann börja på sista, att kolla efter jod i maten, hade kunnat försöka jobba mer effektivt och ännu mer koncentrerat.
Jag kan ju inte heller skriva om det finns jod i maten eftersom att jag aldrig hann kontrollera det, så nu kan jag enbart skriva om druvsocker och protein.
Jag kan ju inte heller skriva om det finns jod i maten eftersom att jag aldrig hann kontrollera det, så nu kan jag enbart skriva om druvsocker och protein.
Beskriv metoden! Det ska vara en tydlig beskrivning om hur du ska utföra undersökningen. Gör gärna en tabell där du kan skiva in resultaten.
SvaraRaderaFör att undersöka stärkelse. Ta en droppe jod i lösningen, om den färgas mörkt är det stärkelse i den.
SvaraRaderaKom ihåg skyddsglasögon och tvätta händerna!